Balet BC | Vankuver

Balet BC | Vankuver

Usamljeni eho


koreografija: Crystal Pite
muzika: Johannes Brahms: Allegro non troppo: Cello Sonata Op. 38 in e minor, Adagio affettuoso: Cello Sonata Op. 99 in F major | Yo-Yo Ma, cello, Emanuel Ax, piano
scena: Jay Gower Taylor
kostimi: Crystal Pite and Joke Visser
dizajn svetla: Tom Visser
postavka: Eric Beauchesne


premijera: NDT 1, 2012 | Ballet BC, 2015
trajanje: 30’

balet bc

Nekoliko Bramsovih sonata za čelo i klavir bili su motiv za ovo delo. Alegro iz opusa 38, napisan na vrhuncu kompozitorove karijere i Adađo iz opusa 39, otprilike 20 godina kasnije. Ove sonate, zapravo dve različite celine, predstavljale su polaznu tačku u brojnim trenucima mog kreativnog života. Prvi pokret je izražen kroz solo deonice i duete, koji su ponekad bujni i strastveni, ponekad nametljivi, nesmotreni, agresivni. To su odlike osobe koja je u najboljim godinama života, a Alegro odjekuje ambicijom i hrabrošću. Istraživala sam fizička stanja brzine i protoka, i energetski konflikt unutar i između ljudskih tela. Drugi deo, postavljala sam na sačuvani, emotivni Adađo. I tada sam se bavila idejom stvaranja jedinstvene celine, sačinjene od sedam igrača; kao kolektivno telo, otkrivene i rušilačke strukture, koje zahteva ogromnu koordinaciju i usaglašenost. Njegovi sastavni delovi su posebne ličnosti, ali u zajedničkom delovanju to je sadržajno i kompleksno biće. Ista žudnja koja karakteriše pojedinačne karaktere, manifestuje se i udružena. Jasno, saradnja je od suštinskog značaja za drugi deo, u kome sam pokušala da kažem nešto o prihvatanju i gubitku. Zbog toga, je bilo potrebno ostaviti konflikt po strani, i isporučiti njegovu suprotnost.

Crystal Pite


Kao igračica, kanađanka Kristal Pajt je bila članica Baleta Britanske Kolumbije i Baleta Frankfurt Vilijama Forsajta. Njen koreografski debi dogodio se 1990. godine, sa Baletom Britanske Kolumbije. Od tada je kreirala preko 40 radova za kompanije kao što su Holandski plesni teatar (NDT 1), Kulberg Balet, Balet Frankfurt, Nacionalni balet Kanade, Veliki kanadski balet iz Montrela, Balet džez Montreal, Cedar Lake balet, kompaniju Luize Lekavalije/Fou Glorieux, i mnoge druge. Istovremeno, sarađivala je sa pozorišnom kompanijom Electric Company i Robertom Lepažom. Pajtova je stalni umetnički saradnik Holandskog plesnog teatra, kanadskog Nacionalnog centra za umetnost, kao i Teatra Sadlers Vels iz Londona. Svoju trupu Kidd Pivot, osnovala je 2002. godine u Vankuveru. Integrišući pokret, originalnu muziku, tekst i bogati vizuelni dizajn, radove ove kompanije karakteriše podjednako puna sloboda i disciplina, odnosno balansirajuće oštra preciznost, u korak sa odsustvom pravila i rizikom. Prepoznatljivi koreografski jezik kompanije – širina pokreta u fuziji sa klasičnim elementima, kompleksnost i sloboda strukturisane improvizacije - obeležen je snažnim pozorišnim senzibilitetom, smislom za humor i inovaciju. Kidd Pivot nastupa u zemlji i svetu, izvodeći svoje tražene, a od kritike hvaljene produkcije: “Tamne materije”, “Izgubljena akcija”, “The You Show”, “The Tempest Replica”... Kontinuirani boravak trupe u frankfurtskom centru Künstlerhaus Mousonturm (2010–2012) pružio je mogućnost stvaranja i kontinuiranog predstavljanja evropskoj publici. Pajtova je dobitnica Kliford E. Li nagrade Banf centra (1995), severnoameričke koreografske nagrade Boni Bird (2004) i Nagrade Isidora (2005). Njeni radovi su zavredeli dve Dora Mavor Mur nagrade (2009 i 2012) i pozorišnu Nagradu Džesi Ričardson (2006). Dobitnica je Nagrade za scenske umetnosti koju dodeljuje guverner Kanade (2008), Nagrade Jacob’s Pillow festivala (2012) i Nagrade Žaklin Lemije koju dodeljuje Kanadski savet (2012). Nagradu Lorens Olivije za izuzetno ostvarenje u oblasti umetničke igre, dobila je 2015. godine.


...toliko oštar da je ostavio premijernu publiku u tišini nekoliko trenutaka pre nego što se prolomio aplauz...
© The Georgia Straight


Bil


koreografija, dizajn kostima: Sharon Eyal, Gai Behar
muzika i dizajn zvuka: Ori Lichtik
dizajn svetla: Omer Sheizaf
postavka: Osnat Kelner


premijera: Batsheva Dance Company, 2010 | Ballet BC, 2016
trajanje: 30’

balet bc


Karakterističan stil Ejalove, i odvažni, senzualni koreografski jezik, zahteva od igrača posvećen i precizan izraz. Radeći kontinuirano sa umetnicima Gajem Beharom i Orijem Lihtikom, koreografkinja u ovom komadu kombinuje igru, muziku i dizajn, u momentalno prepoznatljivu sirovu celinu neočekivane lepote, nastale od jednakih delova plime i oseke.


Igračica i koreografkinja Šaron Ejal je rođena u Jerusalimu. Igrala je sa Kompanijom Batševa od 1990- 2008. godine, i počela da stvara koreografije u okviru kompanijskog projekta “Batševini igrači kreiraju”. Radila je kao saradnik umetničkog direktora ove trupe, u periodu 2003-2004. godine, i kao stalni koreograf kompanije od 2005-2012. godine. Tokom 2009. godine, počela je da stvara komade za druge plesne kompanije, širom sveta: “Killer Pig” (2009) i “Corps de Walk” (2011) za Carte Blanche iz Norveške; “Too Beaucoup” (2011) za Hubbard Street Dance iz Čikaga, “Plafona” (2012) za nemačku Plesnu kompaniju Oldenburga, “Crno bez naslova” (2015) za Plesnu kompaniju Opere Geteborga... Godine 2013., osnovala je trupu L-E-V, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Gajom Beharom. Ejalova je dobitnica mnogih priznanja, uključujući i Nagradu Ministarstva kulture Izraela (2004) za mlade stvaraoce, i Landau nagradu za scenske umetnosti (2009). Godine 2008., ponela je titulu Izabranog umetnika Fondacije za kulturnu izuzetnost Izraela.


Gaj Behar je imao značajnu ulogu u kreiranju noćnog života Tel Aviva, takođe kao kurator multidisciplinarnih umetničkih događaja, u periodu od 1999-2005. godine. Sa Ejalovom je prvi put sarađivao na predstavi “Bertolina” (2005), i od tada neprekidno deluju zajedno.


“Bil” Šaron Ejal nije samo još jedan dobro koreografisan komad, već upravo prekretnica, značajna i čudesna kreacija vešte i zrele umetnice koja se ne plaši složenosti.
© Ynet


Osnovana 1986. godine, Balet BC je međunarodno priznata trupa, zasnovana na principima saradnje i kreacije, a danas je pravi predvodnik umetničkog stvaranja, produkcije i obrazovanja u oblasti savremene igre u Kanadi. Igrači Baleta BC su umetnici otvorenog i promišljenog uma, jedinstveni u svom dinamičnom pokretu, dok istovremeno dele intuitivnu strast za igrom. Balet BC je posvećen svojoj ulozi vodeće snage u društvu, kroz otvorenu mogućnost edukacije igrača, stalno osluškivanje publike i zajednice, kao i aktivnosti profesionalnog razvoja. Kompanija predstavlja raznovrsan repertoar kanadskih i međunarodnih koreografskih radova sa kraja XX i početka XXI veka, i predstavlja centar kreacije i otkrivanja novih naslova. Od 2009. godine, trupa je razvila repertoar koji čini više od 35 novih radova priznatih koreografa, kao što su: Vilijam Forsajt, Icik Galili, Jorma Elo, Kajetano Soto, Kristal Pajt, Johan Inger, Valter Mateini, Gustavo Ramirez Sansano, Jakopo Godani, Emili Molnar, Nikolo Fonte, Ven Vei Vang, Medi Valerski, Fernando Hernando Magadan... Od 2009. godine, pod umetničkim vođstvom Emili Molnar, bivše članice Nacionalnog baleta Kanade, Baleta BC i Baleta Frankfurt, kompanija aktivno neguje saradnje koje podjednako podržavaju umetnike, koreografe i publiku, šireći na taj način granice savremene igre.


igrači: Brandon Alley, Andrew Bartee, Emily Chessa, Livona Ellis, Alexis Fletcher, Scott Fowler, Rachel Meyer, Racheal Prince, Justin Rapaport, Gilbert Small, Peter Smida, Christoph von Riedemann, Nicole Ward, Kirsten Wicklund

vip srpski