Balet Hispaniko | Njujork

Balet Hispaniko | Njujork

Prava linija


koreografija: Annabelle Lopez Ochoa
muzika: Eric Vaarzon Morel
kostim: Danielle Truss
dizajn svetla: Michael Mazzola


premijera: 2016, Apollo Theater
trajanje: 20'

balet hispaniko

“Prava linija” jedne od najtraženijih koreografa današnjice, spaja strastveno obeležje flamenka u vrhunski inventivno i intrigantno partnerstvo, u izvodbi španske klasične gitare.


Mnogostruko nagrađivana belgijsko-kolumbijska koreografkinja Anabel Lopez Očoa živi u Holandiji. Kreirala je radove za poznate kompanije širom sveta, kao što su Skapino balet, Holandski nacionalni balet, Djazzex, Kraljevski flamanski balet, Balet teatra u Ženevi, BalletX, Luna Negra, Balet džez Montreal, Whim W’him, Nacionalni balet Marseja, Balet Pensilvanije, Balet Pacific Northwest, Balet Hispaniko, Balet Ostin, Atlanta balet, Nacionalni balet Dominikane, CND Madrid, Balet Augzburg i Škotski balet.


Sahranite me uspravno


koreografija: Ramon Oller
muzika: traditional gypsy melodies and flamenco music by Lole y Manuel
kostim: Aviad Herman
dizajn svetla: Joshua Preston


premijera: 1998, Joyce Theater, New York
trajanje: 38’

balet hispaniko

Jedinstvena kultura romskog naroda, marginalizovanog društva koje je vekovima putovalo kontinentima, inspirisala je španskog koreografa Ramona Oljea da napravi ovaj komad. Ubedljivi ritmovi i melodije odražavaju emotivnu suštinu romskog naroda, njihove moćne javne okove, čulnost, osećanja ugnjetavanja i čežnje, snage i bogatstva.


Ramon Ulje je osnivač i umetnički direktor kompanije Metros Dansa Contemporania u Barseloni. Obučavao se u Barseloni, Parizu i Londonu, i kreirao je koreografije za sopstvene, ali i druge brojne kompanije, uključujući i CND Madrid, pod upravom Nača Duata, Nacionalni balet Španije, Balet Kristine Hojos, kompaniju Introdans, festivale u Eks an Provansu i Avinjonu. Ramon Ulje je bio umetnički koordinator Andaluzijskog plesnog centra, a trenutno je direktor Profesionalnog konzervatorijuma umetničke igre na Pozorišnom institutu u Barseloni.


Klub Havana


koreografija: Pedro Ruiz
muzika: Israel López, Rubén Gonzales, A.K. Salim, Perez Prado, Francisco Repilado
kostim: Ghabriello Fernando
dizajn svetla: Donald Holder


premijera: 2000, Joyce Theater, New York
trajanje: 22’

balet hispaniko

Slika glamurozne Havane iz 50-ih, u vreme procvata kubanske muzike, igre i noćnog života. Opojni ritmovi konge, rumbe, mamba i ča ča oživeo je koreograf Pedro Ruiz, rođeni Kubanac, u ovom iznova izmišljenom noćnom klubu, ispunjenom najuzbudljivijim zvukom, bojama i ambijentom zlatnog doba.


Rođen na Kubi, Pedro Ruiz kreirao je tri uspešne koreografije, dok je još bio prvak Baleta Hispaniko. Takođe je stvarao za Džofri balet, kompaniju Luna Negra, Balet Nju Džersija, Školu Elvina Ejlija, kao i za Ejli/Fordham B.F.A program. Bio je pedagog Fakulteta umetničke igre Merimont koledža, u Školi Elvina Ejlija i u Skarsdejl baletu. Među priznanjima koje je dobio nalaze se Nagrada Besi, Ču-San Go nagrada, nagrada Kubanskog umetničkog fonda i Nagrada Džojs fondacije.


Proslavljajući 45 godina repertoara koji odražava bogatstvo različitosti latino kultura, Balet Hispaniko neguje novi izraz američke savremene igre. Predvođene umetničkim i generalnim direktorom, Eduardom Vilarom, višeznačne predstave ove kompanije, uključuju i radove slavnih umetnika, kao što su Načo Duato, Kajetano Soto ili Anabel Lopez Očoa, kao i živu muziku u interpretaciji latino legendi, kao što je Pakito D’Rivera. Kompanija je do sada nastupila pred skoro 3 miliona ljudi, u 11 zemalja, na 3 kontinenta.


igrači: Ashley Anduiza, Christopher Bloom, Shelby Colona, Mario Ismael Espinoza, Nick Fearon, Melissa Fernandez, Mark Gieringer, Zultari (Zui) Gomez, Nathaniel Hunt, Jenna Marie, Eila Valls, Lyvan Verdecia, Diana Winfree, Joshua Winzeler
fotografije: Paula Lobo


“Klub Havana” je svilenkasta, seksi radost… sa senzualnošću i ritmovima plesnih latino formi u koreografiji koja je inspirisana vrhunskom fuzijom kubanske, džez i big-band sving muzike. Sofisticirani, beskrajno inventivni pokreti u duetima gospodina Ruiza, tajming i scenski obrasci, nose “Klub Havanu” na sledeći nivo.
© The New Yorker

...tehnički najpotkovaniji i najmuzikalniji igrači koje ćete pronaći u sferi savremene igre.
© The Washington Post

Igrači Baleta Hispaniko su jednostavno sjajni u svojoj stilskoj prilagodljivosti i sposobnosti da kreiraju likove… prelepi su za gledanje, i uzbudljivo je posmatrati visoko-individualne izvođače, koji se bez teškoće prebacuju sa baleta na modernu igru, i celi spektar latino stilova.
© Chicago Sun-Times

vip srpski