Introdans | Arnem

Introdans | Arnem

SVI


Tokom sezone 2016/17 Introdans puni 45 godina. Trupa obeležava jubilej u velikom stilu, programom “TUTTI”, u kome će dva ansambla ove kompanije izvesti premijere poznatih koreografa. Flamansko-marokanski koreograf, Sidi Larbi Šerkauji, Italijan Mauro Bigonceti i Grk Dimitris Papajoanu daju svoj lični, posve individualni pečat umetnosti savremene igre. U ovom programu, oni predstavljaju spokojnu lepotu, u vrtlogu strastvene, sirove igre.


umetnički direktor: Roel Voorintholt
generalni direktor i jedan od osnivača: Ton Wiggers


U spomen


koreografija: Sidi Larbi Cherkaoui
muzika: Corsican polyphonic ensamble A Filetta, headed by Jean-Claude Aquaviva
scena, dizajn svetla: Dominique Drillot
kostimi: Hedi Slimane
asistent koreografa: Gioia Masala
balet majstor: Iris Reyes


premijera: 2004, Les Ballets de Monte-Carlo / 2016, Introdans
trajanje: 35’

intodans

Ovim meditativnim delom, u formi omaža svojim precima, Šerkauji ispituje vezu između stvarnosti i sećanja. U imaginarnom podzemnom svetu, igrači istražuju magnetne i polarizujuće sile, poput nežnosti i agresije, privlačnosti i odbojnosti, sve do hipnotišućeg efekta.


Kao dete, flamansko-marokanski koreograf, Sidi Larbi Šerkauji (Antverp, 1976) je želeo da slika svet oko sebe. Međutim, kada su dve dimenzije, koje su olovka i papir dozvoljavale, počele da ga sputavaju - inspirisan Majkl Džeksonom - počeo je da igra. Tako je za kratko vreme dospeo u razne pozorišne i televizijske programe, a onda odlučio da svoje obrazovanje u oblasti igre, proširi u školi P.A.R.T.S, čuvene flamanske koreografkinje Ane Tereze De Kirsmaker, u Briselu. Upravo tamo je došao u kontakt sa radovima velikih majstora poput Vilijama Forsajta, Pine Bauš i Triše Braun, ali i različitim stilovima ulične igre. Godine 1995, u Gentu dobija Nagradu za najbolji solo, koji je kreirao na inicijativu Alena Platela. Savremeni mjuzikl Endrjua Vejla “Anonimno društvo”, nastao 1999. godine, jeste njegov koreografski debi, koji je odmah poneo nekoliko međunarodnih priznanja. Već naredne godine, na BITEF-u dobija nagradu za komad “Rien de Rien”, nastao za trupu Les Ballets C de la B. Slede brojni uspesi, Nagrada Nižinski, nemačka Kairos nagrada, Nagrada Sera Lorensa Olivijea (zajedno sa kolegom Damjenom Žaleom), nagrada Benois de la Danse, i druge. Titulu Mladog umetnika u interkulturalnom dijalogu između arapskih i zapadnih zemalja, dodelio mu je UNESCO, 2011. godine. Šerkauji je kreirao za mnoge poznate kompanije i teatre, među kojima su Balet Monte Karla, Veliki ženevski teatar, švedski Kulberg balet, Kraljevski danski balet, De Munt u Briselu, Sadlers Vels u Londonu... Trenutno, on najviše stvara za svoju kompaniju Eastman, sa kojom je dostigao uspehe svetskih razmera. Treba dodati da je nedavno radio koreografiju za film Džoa Vrajta “Ana Karenjina”, u kome igraju Kira Najtli i Džud Lo, ali i sarađivao sa Damijenom Žaleom i Marinom Abramović na postavci “Bolera” za Balet pariske Opere. Od 2015. godine, Šerkauji je na poziciji umetničkog direktora Kraljevskog flamanskog baleta.


Nigde


koreografija, kostim, dizajn scene: Dimitris Papaioannou
muzika, dizajn zvuka: Coti K.
stilizacija kostima: Sandra Booltink
dizajn svetla: Hans Giesberts, Dimitris Papaioannou
balet majstor: Diane Matla


premijera: 2009, Edafos Dance Theater, Athens /2016, Introdans
trajanje: 10’

intodans

Iako je grčki reditelj, koreograf i vizuelni umetnik Dimitris Papajoanu izgradio izuzetnu međunarodnu reputaciju, ni jedan od njegovih radova nije predstavljen u holandskim teatrima do sada. Ono što čini njegov rukopis posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva se i svlači u paru, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more.


Sa čvrstim korenima u likovnoj umetnosti, Dimitris Papajoanu je rano postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Pokretač njegovog rada bio je Plesni teatar Edafos, grupa koja je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. Postao je slavan kao kreator ceremonije Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Od 1986. posvetio se kreiranju intenzivno vizuelnih, originalnih radova – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti.


Kantata


koreografija: Mauro Bigonzetti
muzika: original and traditional music from southern Italy, arranged by Gruppo Musicale Assurd, “Serenata” by Amerigo Ciervo, authorized by Amerigo & Marcello - Ciervo (I Musicalia)
kostimi: Helena de Medeiros
dizajn svetla: Carlo Cerri
balet majstor: Marlena Wolfe


premijera: 2001, Ballet Gulbenkian / 2016, Introdans
trajanje: 38’

intodans

Sirovi, strastveni, „moćni komad“, u kome koreograf oživljava različite likove iz italijanske provincije. Možda su to poslednji sati svadbenog slavlja, dok u vazduhu lebde naklonost i ljubav, ili se ponekad stavovi sučeljavaju istovremeno verbalno i fizički. U ovom radu – koji može računati na ovacije publike – Bigonceti pokazuje svoj nesvakidašnji talenat za velike ansamble, dok kombinuje tardicionalne i savremene stilove, na potpuno prirodan način.


Rođen u Rimu, Mauro Bigonceti je svoje igračko obrazovanje stekao u Baletskoj školi Opere u Rimu, a kasnije svoj prvi angažman dobio u Baletu rimske Opere (1979). Godine 1983, prelazi u Aterbaleto, savremenu plesnu kompaniju iz Ređo Emilije, gde se susreo sa radovima Elvina Ejlija, Glena Tetlija, Vilijama Forsajta i Dženifer Miler, ali i repertoarom Balanšina i Masina. Bigoncetijev prvi komad bio je “Sei in movimento”, postavljen na muziku J. S. Baha, i kreiran za Aterbaleto, 1990. godine. Nakon samo dve godine, on napušta ovu trupu i karijeru igrača zamenjuje statusom slobodnog koreografa. Najvažniju saradnju tokom narednog perioda, ostvaruje sa Baletom Toskane, da bi se 1997. godine vratio u Aterbaleto na poziciju umetničkog direktora, koju je zadržao do 2008. godine. Pored brojnih naslova nastalih za ovu trupu, Bigonceti je kreirao za mnoge poznate kompanije i teatre, uključujući Engleski nacionalni balet, Nacionalni balet Marseja, Štutgart balet, Državni balet Berlina, Državni balet Drezdena, Balè da Cidade iz Sao Paola, Njujork siti balet, Veliki kanadski balet iz Montreala, Balet rimske Opere, Elvin Ejli kompaniju… Od 2016. godine, Bigonceti je na poziciji direktora Baleta Teatra milanske Skale.


Od 1971 godine, Introdans zasenjuje publiku igrom. Ne postoji ni jedna kompanija na svetu koja se može pohvaliti toliko različitim i bogatim repertoarom, kao što je to Introdans. Od osnivanja trupe, misija je ostala nepromenjena: pridobiti najširu publiku za umetničku igru. To postižu prikazivanjem atraktivnih produkcija za mlade i stare, koje izvode igrači svetske klase. Introdans donosi publici najbolje i najzanimljivije komade svetski poznatih koreografa, poput Roberta Batla, Sidija Larbija Šerkaujia, Lusinde Čajlds, Nilsa Kristija, Nača Duata, Jiržija Kilijana, Hansa van Manena, Elvina Nikolajsa, Kajetana Sota, i mnogih drugih. Energija predstava nailazi na nagrade i priznanja, podjednako u Holandiji i svetu. Zapravo, Introdans je jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda u kulturnom sektoru. Trupa putuje svetom, od Amerike do Azije, i od Švedske do Južne Afrike. Tokom proteklih deset godina, Introdans je posetio preko trideset zemalja, stalno nastupajući u Indoneziji, Kini, Južnoj Africi, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Najprestižniji nastupi, pored predstava tokom kraljevskih državnih poseta, bili su na Novoj sceni Boljšoj teatra u Moskvi, u New Victory teatru na Brodveju, kao i na festivalu Fall for Dance u Njujorku. Tokom manje od četiri godine, Introdans takođe beleži ‘recipročne kulturne događaje’ koji su podrazumevali tri predstave tokom zvaničnih poseta Nj.K.V. Beatrise od Holandije.


igrači: Ruben Ameling, Aymeric Aude, Marc Beaugendre, Vérine Bouwman, Giuseppe Calabrese, Salvatore Castelli, Fabio Falsetti, Alexis Geddes, Yulanne de Groot, Hayden Idrus, Merel Janssen, Brooke Newman, Elena Pampoulova, Kim van der Put Elisa Rudolf, Vivian Sauerbreij, Mathieu Di Scala, Jamy Schinkelshoek, Jurriën Schobben, Pascal Schut, Vincenzo Turiano, Demi Verheezen, Angelica Villalon, Alberto Villanueva Rodríguez, Jazmon Voss, Nienke Wind


Ovi igrači su zgodni kada se kreću!
© New York Times

Introdans je bio očaravajući u svojoj tehnici, kao i u svom entuzijazmu.
© South China Morning Post

vip srpski