Kidd Pivot & Electric Company Theatre | Vankuver

Kidd Pivot & Electric Company Theatre | Vankuver

Betroffenheit


kreacija: Crystal Pite & Jonathon Young
tekst: Jonathon Young
koreografija, režija: Crystal Pite
kostim: Nancy Bryant
scena: Jay Gower Taylor
dizajn svetla: Tom Visser
kompozicija, dizajn zvuka: Owen Belton, Alessandro Juliani, Meg Roe
direkcija proba: Eric Beauchesne
dodatna koreografija: Bryan Arias and Cindy Salgado (salsa), David Raymond (tap)


premijera: 2015, Bluma Appel Theatre, Toronto, Canada
trajanje: 120’


izvođači: Bryan Arias, David Raymond, Cindy Salgado, Jermaine Spivey, Tiffany Tregarthen, Jonathon Young


Co-produced by PANAMANIA presented by CIBC, the arts and culture program of the TORONTO 2015 Pan Am / Parapan Am Games, Sadler’s Wells (London UK), The Banff Centre as part of the 2015 Performing Arts Residency Program through the support of The Stollery Family and Andrea Brussa, On the Boards and the Seattle Theatre Group through the support of Glenn Kawasaki, National Arts Centre (Ottawa), the CanDance Network, Canadian Stage (Toronto), L’Agora de la Danse (Montreal), Brian Webb Dance Company (Edmonton), and Dance Victoria (Victoria).

Electric Company Theatre and Kidd Pivot gratefully acknowledge the support of the Canada Council for the Arts, the Province of British Columbia, British Columbia Arts Council, BC Gaming, the City of Vancouver, the Vancouver Foundation, the Koerner Foundation, the Charles and Joan Gross Family Foundation, and countless individual and business supporters.

kidd pivot

Stanje šoka i zbunjenosti obuhvata te u susret katastrofi. To je vanvremenski, granični prostor, kome se vraćaš uvek iznova, dok se boriš da stekneš i održiš razmak, i gde nastavljaš da odgovaraš svojom reakcijom na užas dugo nakon što se sve umirilo. Ovde, krizni štab održava tvoju hitnu situaciju živom i prisutnom, pouzdani glas te poziva da se suočiš sa prošlošću, a stalni priliv “šou programa” dostupan je u cilju stalnog ometanja, bega i zadovoljstva za kojim žudiš. Na neki način, ti si preživeo i ovo je tvoje utočište. Na drugi način, upravo si ti ona katastrofa koja iščekuje da se dogodi. Nova kreacija najpoznatije kanadske kompanije, jeste inovativni hibrid teatra, filma i igre, koji ruši granice.


Rođena i odrasla na Zapadnoj obali Kanade, igračica i koreograf Kristal Pajt, bila je deo British Columbia baleta i Forsajtovog Baleta Frakfurt. Njen koreografski prvenac nastao je za British Columbia balet, 1990. godine. Od tada je kreirala za Holandski plesni teatar (NDT 1), Kulberg balet, Balet Frankfurt, Nacionalni balet Kanade, Džez balet Montreala (stalni koreograf, 2001-2004), Kompaniju Cedar Lake, Alberta balet, ali i za poznate slobodne umetnike poput Luize Lekavalije. Pajt je pridruženi koreograf Holandskog plesnog teatra i pridruženi umetnik Nacionalnog umetničkog centra Otave. Svoju trupu Kidd Pivot, osnovala je 2001. godine i tako nastavila da kreira i nastupa u svojim komadima. Danas kompanija intenzivno gostuje u zemlji i svetu, izvodeći najtraženije i od strane kritike najhvaljenije predstave: “Tamne materije”, “Izgubljena borba”, “The You Show” i “Temepst Replica”. Status stalne kompanije teatra Künstlerhaus Mousonturm u Frankfurtu, omogućio je Pajtovoj da kreira i intenzivno gostuje na evropskim scenama tokom nekoliko sezona. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za svoj plesni i koreografski opus.


Integrišući pokret, originalnu muziku, tekst i bogati vizuelni dizajn, izvođački rad trupe Kidd Pivot sastoji se od nepromišljenosti i strogosti, balansirajući oštru tačnost sa nepoštovanjem i rizikom. Pod vođstvom međunardno priznate kanadske koreografkinje, Kristal Pajt, poseban koreografski jezik kompanije – širina pokreta u fuziji sa klasičnim elementima, kompleksnošću i slobodom strukturirane improvizacije – obeležen je snažnim pozorišnim senzibilitetom i jakim osećajem za humor i inovaciju. Pajtova je sarađivala sa slavnim plesnim umetnicima, pozorišnim trupama i filmskim stvaraocima u Kanadi, Evropi i SAD. Od 2002.godine, stvarala je i nastupala pod zastavom sopstvene kompanije. Njen rad i kompanija prepoznati su i nagrađeni brojnim nagradama i porudžbinama. Kidd Pivot intenzivno putuje svetom sa produkcijama, kao što su: “The Tempest Replica” (2011), “The You Show” (2010), “Tamne materije” (2009), “Izgubljena akcija” (2006) i “Dvostruka priča” (2004), komad kreiran u saradnji sa Ričardom Sigalom. Trupa je dobitnik Rio Tinto Alcan nagrade za scenske umetnosti (2006), i bila je rezident frankfurtskog centra Künstlerhaus Mousonturm od 2010-2012. godine.


Betroffenheit je redak i zapanjujuć!
© The Globe and Mail

Pajtova je stvaralac slika retke posebnosti.
© The Australian

Koreografija i prikazi... bili su očaravajući. Do te mere sam bio zaokupljen, da sam gotovo zaboravio da dišem... veče igre/teatra, koja je podjednako uzbudljiva i delotvorna.
© Mooney on Theatre

vip srpski