Kinetički kolektiv | Ferara

Kinetički kolektiv | Ferara

10 minibaleta


režija, koreografija, izvođač: Francesca Pennini
dramaturgija, dizajn svetla: Angelo Pedroni
asistent: Carmine Parise


premijera: La Vie dei Festival, Roma, 2015
trajanje: 47’


produkcija: Collettivo Cinetico, Le Vie dei Festival
umetnička rezidencija: Teatro Comunale di Ferrara, L'Arboreto Teatro Dimora di Mondaino, AMAT, TIR Danza

kineticki kolektiv

Struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei, postaju alegorije odnosa između koreografije i igre, u jednom istraživanju koje se odbija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvodbe. Srž ovog traganja jeste sveska iz detinjstva Frančeske Penini, gde je ona zapisala desetak koreografija, izmišljenih, ali nikada predstavljenih. Vremenska mašina potrebna za neverovatan arheološki poduhvat otkriva na sceni niz skrovitih mogućnosti. Telo se isprobava kroz principe termodinamike, od plastičnosti gimnastike do potiranja inercije. Među iskrivljenim i zagušujućim naporima, izazvana je respiratorna razmena koja menja volumene između tela i prostora, publike i scene, u lebdećoj i plutajućoj geografiji.


Frančeska Penini se bavila gimnastikom, pre nego što je otkrila svet savremene igre. Učila je u Baletu Toskane, londonskom Laban centru, i isprobala širok spektar disciplina: od buto plesa do slobodnog ronjenja, od borilačkih veština do takmičenja u disko igri. Kao slobodna igračica, bila je deo trupe Saša Valc i gosti. Trupu Kinetički kolektiv, osnovala je 2007. godine, kao rastegljivu mrežu umetnika: preko 50 članova iz različitih umetničkih oblasti fokusiranih na pokret i održavanje strukture trupe u stalnoj dinamici. Njen rad prevazilazi polove i kodove, reformišući pravila scenskog događaja, izazivajući odnose sa gledaocem, otkrivajući različite vrste tela i prostora kroz strog, često ironičan pristup. Ona drži predavanja i seminare u muzejima i umetničkim centrima (Koledž za igru u okviru venecijanskog Bijenala, Muzej MAXXI u Rimu...) i razvila je uređaje i didaktičke metode za osoben koreografski pristup koji se može koristiti i u radu sa amaterima. U okviru svoje kompanije, do sada je kreirala 37 komada, i dobila mnoge značajne nagrade.


Kinetički kolektiv je eksperimentalna izvođačka grupa, koju je 2007. godine osnovala koreografkinja Frančeska Penini, u saradnji sa dramaturgom Anđelom Pedronijem i više od 70 umetnika iz različitih disiplina. Njihovo istraživanje fokusira se na prirodu izvođačkog događaja, promišljajući njegove mehanizme spontanih i strogih formata, u preseku između igre, teatra i vizuelnih umetnosti. Sedište trupe je Gradski teatar u Ferari, a do danas su postavili 37 komada i dobili mnoge nagrade, poput: nagrade Giovani Danz’Autori (2008), nagrade Rete Critica za najboljeg italijanskog umetnika (2014), Nagradu Jurislav Korenić za najboljeg mladog pozorišnog reditelja (2014), nagradu Danza & Danza za najboljeg koreografa i izvođača (2015), Nagradu MESE na Birmingem festivalu (2016), Hystrio Iceberg nagradu (2016)...


Savršeni ključ je ovde u jasnoći namere koja nije smrznuta u čistoj eksperimentalnoj potrebi, već grabi i uvlači gledaoce u vrtlog, čuvajući pokret i ostavljajući vidljivom jedinu neophodnu kost: onu koja pokriva srce.
© Teatro e Critica

vip srpski