Kompanija Akrama Kana | London

Kompanija Akrama Kana | London

Chotto Desh


umetnička direkcija, koreografija: Akram Khan
DESH režija, originalna koreografija: Akram Khan
CHOTTO DESH režija, adaptacija: Sue Buckmaster (Theatre-Rites)
muzika: Jocelyn Pook
dizajn svetla: Guy Hoare
izmišljene priče: Karthika Naïr, Akram Khan (the grandmother's fable is taken from the book The Honey Hunter)
tekst: Karthika Naïr, Sue Buckmaster, Akram Khan
asistent koreografa: Jose Agudo
glasovi: Leesa Gazi (grandmother), Sreya Andrisha Gazi (Jui)
originalni vizuelni dizajn: Tim Yip
originalna vizuelna animacija: Yeast Culture
originalni supervizor kostima: Kimie Nakano
dizajn zvuka, av inženjer: Alex Stein
muzički saradnik: Steve Parr
savetnik za rekonstrukciju kostima: Martina Trottmann
tehnički producent: Sander Loonen (Arp Theatre)
zvuk i av: Matthew Armstrong
tehnički menadžer: Paul Moorhouse
direktor proba: Amy Butler
menadžer scene: Anne-Marie Bigby
kreacija sekvence sa bojenjem glave: Damien Jalet, Akram Khan
tekst pesme: Leesa Gazi
pevači: Melanie Pappenheim, Sohini Alam, Jocelyn Pook (voice/viola/piano), Tanja Tzarovska, Jeremy Schonfield
fotografije: Richard Haughton


premijera: DanceEast, Ipswich, 2015
trajanje: 50’


igrači: Dennis Alamanos or Nicolas Ricchini


We gratefully acknowledge the artists who contributed to the original production of DESH by Akram Khan Company. Co-commissioned by: MOKO Dance, Akram Khan Company, Sadler's Wells London, DanceEast, Théâtre de la Ville Paris, Mercat de les Flors Barcelona, Biennale de la Danse de Lyon 2016 and Stratford Circus Arts Centre. Supported by: Arts Council England.


Preporučljivo za decu od 7 do 16 godina starosti, sa porodicama.

kompanija akrama kana

“Chotto Desh“, što u prevodu znači “mala domovina“, je komad koji se oslanja na Kanov jedinstveni kvalitet pripovedanja o raskršću svetova i kultura, kreiran kao ubedljiva priča o snovima i uspomenama mladog čoveka od Britanije do Bangladeša. Koristeći posebnu mešavinu igre, teksta, slika i zvuka, ovaj komad slavi otpornost ljudskog duha u modernom svetu, obećavajući magično, očaravajuće i dirljivo pozorišno iskustvo za celu familiju.


Akram Kan je jedan od najslavnijih i najcenjenijih plesnih umetnika današnjice. Tokom nešto više od 16 godina ovaj koreograf je kreirao značajan opus za britansku i inostranu scenu. Njegova reputacija rasla je sa uspehom maštovitih, pristupačnih, a relevantnih produkcija, kao što su: “Until the Lions“, “Kaash“, “DESH“, “iTMOi“, “Bahok “, “Vertikalni put“, “Gnosis“ ili “nula stepeni“. Kao instinktivan i prirodan saradnik, Kan je bio magnet za vrhunske svetske umetnike drugih kultura i disciplina. Tako je nizao uspehe deleći svoje ideje, kreacije, ali i scenu sa Nacionalnim baletom Kine, glumicom Žilijet Binoš, balerinom Silvi Gilem, koreografima i igračima poput Sidija Larbija Šerkauija i Izraela Galvana, pevačice Kajli Minog, vizuelnim umetnicima kao što su Aniš Kapur, Entoni Gormli i Tim Jip, piscem Hanifom Kurejšijem i kompozitorima Stivom Rajhom, Nitinom Sohnijem, Džoslin Puk i Benom Frostom. Kanov rad sadrži izuzetnu pokretačku snagu, dok se njegovo inteligentno i vešto pripovedanje potpuno intimnog i epskog karaktera, odvija bez vidljivog napora. Časopis Finacial Times ga opisuje kao umetnika koji “govori izuzetno o izuzetnim stvarima“, navodeći da je kreacija dela ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, samo jedan u nizu sjajnih trenutaka njegove karijere, kakvi su zavredeli jednoglasno priznanje. Kan je dobitnik mnogih nagrada, uključujući i Nagradu Lorens Olivije, njujoršku Besi nagradu, ISPA Nagradu za izuzetnog umetnika (Međunarodna asocijacija scenskih umetnosti), Fred i Adel Aster nagradu, Nagradu Herald Arhangel festivala u Edinburgu, South Bank Sky Arts nagradu i ukupno šest nagrada Nacionalnog kruga kritike za umetničku igru u Britaniji. Dobitnik je i MBE nagrade za doprinos igri, nosilac počasnih diploma nekoliko univerziteta, i stalni saradnik teatra Sadlers Vels iz Londona. Autor je poruke za Svetski dan igre za 2009. godinu, ispred WDA ITI UNESCO.


Plesna kompanija Akrama Kana koju su 2000. godine osnovali Akram Kan i producent Faruk Šaudri, potvrdila je svoje istaknuto mesto među inovativnim plesnim grupama, za čije predstave vlada ogromno interesovanje vodećih svetskih festivala i teatara. Sledeći načela poštovanja tradicije i modernog, ali i istovremenog pomeranja njihovih granica, ova trupa je slavu stekla i zbog svojih interkulturalnih i interdisciplinarnih saradnji, i razvila značajan spektar radova, od klasičnog kataka i modernih solo komada, do duetnih ostvarenja za poznate umetnike ili ansambl produkcija. Prekretnica na ovom putovanju, za trupu je bila kreacija delova ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Trupa je dobila niz važnih priznanja, uključujući i Nagradu Olivije za “DESH“, i šest Nacionalnih nagrada kruga kritike, što je dosadašnji rekord. Kompanija Akrama Kana je stalni praktikant na londonskom Univerzitetu umetnosti, i uživa umetničku saradnju sa teatrima Sadlers Vels iz Londona i Curve teatrom iz Lestera.


Topla priča o našoj vezi sa prošlošću, sa porodicom, i najvažnije, potreba da pronađemo sopstveni put…uhvatiće pažnju publike svih životnih dobi.
© The Stage

Izuzetni dragulj plesnog teatra, u kome istinski može uživati svako, bez obzira na uzrast i poreklo.
© London Dance

Uzbudljiva kombinacija igre i pozorišta, koja je istovremeno jednostavna i dirljiva u svojoj toplini i nevinosti.
© A Younger Theatre

Ima mnogo toga za uživanje u ovoj prefinjeno skrojenoj predstavi.
© Asian Culture Vulture

vip srpski