Kompanija Helene Valdman | Berlin

Kompanija Helene Valdman | Berlin

Dobri pasoši loši pasoši


koncept, koreografija, scenografija: Helena Waldmann
dramaturgija: Tobias Staab
kostimi: Judith Adam
dizajn svetla: Herbert Cybulska
tehnički direktor: Carsten Wank


premijera: Theater im Pfalzbau Ludwigshafen, 2017
trajanje: 70'


akrobate, igrači: Danica Hilton, Sara Enrich Bertran, Antonia Modersohn, Chris Jäger, Tjorm Palmer, Lysandre Coutu-Sauvé, Carlos Zaspel, Declan Whitaker


produkcija: Helena Waldmann and ecotopia dance productions
ko-produkcija: Theater im Pfalzbau Ludwigshafen, Hessisches Staatsballett/Tanzplattform Rhein-Main, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Colours International Dance Festival Stuttgart, Kaserne Basel, Kurtheater Baden, FFT Düsseldorf, Tafelhalle Nürnberg
uz podršku: Committee for Dance and Theater of the cantons Basel-Stadt and Basel-Landschaft

kompanija helene valdman

Svaka scena predstavlja granično područje. Radikalan dokaz ove tvrdnje dogodio se 11. decembra 2014. godine u pozorištu Francuskog instituta u Avganistanu, gde su Talibani izvršili samoubilački bombaški napad. Bilo je to tokom izvođenja komada „Otkucaj srca: Tišina nakon ekspolozije“. Ekspoloziju je pratila panična tišina. Ono što se dogodilo je politički motivisana zloupotreba granica, koja se okrutno sudara sa graničnim estetskim iskustvom. Pojmovi graničnog iskustva gotovo nikada nisu pozitivni. Sve dok se granica računa kao relikt prethodnih ustrojstava nacionalnih entiteta, ona vodi ka vojnim sukobima. Ponovno uspostavljanje linija unutar članica EU, zamenjuje pacifističku svrhu očeva osnivača, poput Valtera Hajnstajna ili Fransoa Miterana (“Nacionalizam, to je rat”). Postajemo svedoci ponovnom stvaranju nacionalnih entiteta u Evropi, kao i rađanju nepremostivih razlika u okvirima “podeljenih nacija“.

Helena Waldmann


Darujući svoj angažman u globalnim okvirima, rediteljka igre Helena Valdman iznova prelazi granice, ovoga puta sa predstavom “Dobri pasoši loši pasoši”. Sagledavajući njen senzacionalni komad “Napravljeno u Bangladešu”, koji preispituje ekonomske paralele između fabričkih radnika tekstilne industrije Bangladeša i umetnika sa Zapada, njena nova produkcija inspirisana je vezom između nacionalnih granica i žudnje za zatvorenim zajednicama. Komad je postavljen za dve trupe – kompaniju savremene igre i kompaniju novog cirkusa. Odvojeni živim zidom, one deluju sa dve strane linije. Granica definiše trupe i ograničava slobodu pokreta. U suprotnosti sa protokom informacija, robe i novca, ljudima bez dobrog pasoša nije dozvoljen prelazak na drugu stranu. Koreografski pristup koristi pozorišna sredstva kako bi vizualizovao mehanizme ove osame. Valdmanova već samim naslovom podvlači razliku među grupama, odnosno zemljama poput Avganistana ili Sirije, gde su teritorijalni sukobi učinili da vrednost pasoša nestane, dok bi drugu stranu mogle činiti Evropa, Kanada ili SAD, odnosno zemlje čiji pasoši uživaju visoku reputaciju i nosiocima garantuju gotovo potpunu slobodu kretanja. Projekat “koji prelazi granice”, uključuje sedam pozorišta koproducenata iz Švajcarske, Luksemburga i Nemačke, a ima za cilj da podstakne debatu o tome kako naše granice uzimamo zdravo za gotovo, i kako nacionalizam, skoro nesvesno, zaustavlja slobodne izbore i razmišljanje “van zatvorene kutije”.


Helena Valdman! Globtroter umetničke igre: čak i prema standardima međunarodne scene, sfera njenog delovanja teško da može biti šira. Na raskrsnici između pozorišne režije, koreografije i socioloških istraživanja, Valdmanova proizvodi radove, putuje i prisutna je planetarno – od Bliskog istoka i Latinske Amerike, do Azije i Afrike. Njen siguran osećaj za konstantne kontradikcije naših života i krhkost naše dobre sreće, ujedno je i njen umetnički kompas. To je razlog zbog kojeg su komadi Valdmanove posebno dirljivi. Oni za cilj imaju da promene publiku, i redovno su okrenute društvenim i političkim pitanjima. Želja umetnice da u potpunosti uroni u druge kulture, održavajući kritičku distancu, opipljiva je u svim njenim postavkama. Teme su širokog spektra: od zastrašujuće, anarhične slobode koja nastaje kao posledica Alchajmerove bolesti (“Potegni revolver”), ili senzualne igre nezavisnosti (“Burka Bondage”), do brutalno ograničenih žena u islamskim državama, koje su zapravo pronašle slobodu u sebi (“Vrati pošiljaocu”)… Birajući ansambl na licu mesta kada je god to moguće, njeni komadi dobijaju autentičnost i intenzitet. Ipak, produkcija i režija izgleda da nisu dovoljne da u potpunosti zaokupe Helenu Valdman. Radionice i pedagoški rad doveli su ovu izvanrednu kulturnu aktivistkinju u institucije i na univerzitete širom sveta. Istovremeno, njeni inteligentni i snažni komadi, osvojili su brojne nagrade i naklonost publike u Nemačkoj i širom sveta.

vip srpski