Posle festivala

Novi Teatar i Barišnjikov produkcije | Riga/Njujork

Brodski/Barišnjikov


prema poemama: Joseph Brodsky
režija: Alvis Hermanis
igra: Mikhail Baryshnikov


scenografija: Kristīne Jurjāne
dizajn svetla: Gleb Filshtinsky
zvuk: Oļegs Novikovs
svetlo: Lauris Johansons
video: Ineta Sipunova
pirotehnički efekti: International Fireworks Design
inspicijent: Linda Zaharova
scenski tehničari, titlovi: Andris Skotelis, Kārlis Staņa
menažer gostovanja: Elīna Adamaite
izrada kostima: Deanna Berg MacLean
muzika: Jim Wilson “God's Chorus of Crickets”, Kārlis Tone
fotografije: Jānis Deinats, © 1985 Leonid Lubianitsky


premijera: The New Riga Theatre, 2015
trajanje: 90’


Performed in Russian, with Serbian surtitles.
prevod: Radojica Nešović


A co-production of The New Riga Theatre and Baryshnikov Productions. The staging of “Brodsky/Baryshnikov” has been included in Boris and Ināra Teterev’s arts programme TÊTE-À-TÊTE 2015. For more information about the program, please visit: www.TaT.lv


Based on the poems of Joseph Brodsky.
Copyright © 2015, The Estate of Joseph Brodsky
All rights reserved

novi teatar i barisnjikov produkcije

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade, Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Emotivno putovanje u dubine visceralnih i složenih kompozicija pesnika, režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis. U izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov recituje izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja. Njegova suptilna fizikalnost prenosi publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.


Rođen 1948. godine u Rigi, Letonija, Mihail Barišnjikov se smatra jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Nakon početka karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979., pridružio se Njujork siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Godinu dana kasnije imenovan je za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa. Od 1990 do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom. Godine 2005, pokrenuo je svoj umetnički centar (BAC) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta. Pod njegovom umetničkom direkcijom, programi ovog centra opslužuju preko 700 umetnika i oko 22000 gledalaca godišnje. Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog. Njegovi objavljeni radovi uključuju knjigu “Mers, moj put” (2008). Među brojnim priznanjima je Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

novi teatar i barisnjikov produkcije

Rođen 1965 u Rigi, Letonija, Alvis Hermanis je nedavno imenovan za jednog od deset najuticajnijih evropskih pozorišnih ličnosti u poslednjoj deceniji, od strane švajcarskog DU magazina za umetnost i kulturu. Hermanis trenutno radi sa vodećim evropskim pozorišnim kompanijama, uključujući i Burg teatar iz Beča, Schaubuehne Berlin, minhenski Kammerspiele i ciriški Schauspielhaus; zatim operskim kućama, kao što su Teatar milanske Skale, Državna opera Berlina i briselski La Monnaie. Postavljao je opere na manifestaciji Festspiele u Salcburgu od 2012. godine, a nastavio je i u sezoni 2015/16. Njegova najskorija postavka je “Trubadur” sa Plasidom Domingo i Anom Netrebko, kao i “Danajina ljubav” (2016). Njegove poslednje operske premijere su bile “Faustovo prokletstvo” u pariskoj Operi, sa Jonasom Kaufmanom, 2015. godine i “Dva Foskarija” u Teatru milanske Skale, sa Plasidom Domingom, 2016. godine. Nova operska režija, očekuje ga 2018. godine, za Festival Vagnera u Bajrojtu. Hermanisove pozorišne produkcije predstavljene su na vodećim festivalima, od Avinjona do Edinburga, i proputovale više od 40 zemalja. Mnogobrojna priznanja uključuju: Evropsku nagradu nove pozorišne stvarnosti, Nagradu Stanislavski, dve Zlatne maske u Moskvi, Nagradu Maks Rajnhart Pen (Salzburg Festspiele), Nagradu Nestroy (Austrija) i Nagradu Konrad Volf. Od 1997.godine je umetnički direktor Novog teatra u Rigi.


Glas Barišnjikova je prelep, i on ga raspoređuje istovremeno u punoj i suptilnoj meri. I kao što znamo, od početka njegove američke karijere, on je glumac silne širine. U ovom komadu, on je takođe brilijantan pantomimičar – ponekad drhtavi leptir, ponekad kabuki glumac, a ponekad čovek u zastrašujućem zagrljaju smrti. Ja ne mogu suditi o njegovom prikazu ruskog jezika Brodskog, ali sa sigurnošću mogu osetiti izvođača u vrhunskom dometu njegove umetnosti, negde visoko uz Čarlija Čaplina, koji je isto bio glumac, igrač i pantomimičar. Marta Grem je takođe držala punu komandu nad svojom umetnošću, kao i Marija Kalas, kao i Lilijan Giš. Oni su besmrtni.
© Observer

vip srpski