Škotski plesni teatar | Dandi

Škotski plesni teatar | Dandi

Jama


koreografija: Damien Jalet
originalna muzika: Winter Family (Rosenthal/Klaine). Recorded in the German Temple, La Chaux-de-Fonds, Switzerland
dodatni ritam: Gabriele Miracle
scena: Jim Hodges
kostimi: Jean-Paul Lespagnard
dizajn svetla: Emma Jones
asistenti koreografa: Meytal Blanaru, Emilios Arapoglou
asistent kostimografa: Léa Capisano
direktor proba: Naomi Murray


premijera: Dundee Rep, 2015
trajanje: 55’


igrači: Amy Hollinshead, Francesco Ferrari, Oscar Perez Romero, James Southward, Anne-Charlotte Hubert, Alison Jacques, Astrid Sweeney, Harry Clark, Jessie Roberts-Smith, Kieran Brown

skotski plesni teatar

U sinergiji sa scenografijom čuvenog američkog vizuelnog umetnika Džima Hodžisa, “Jama” istražuje mitologiju inspirisanu paganskim i animističkim ritualima, praktikovanim u planinskim vrhovima Tohoku u Japanu. Osmišljen za igrače Škotskog plesnog teatra, ovaj komad izaziva strahopoštovanje i poseduje zaraznu, narastajuću energiju. Damijen Žale potpisuje neke od najcenjenijih produkcija u poslednjih deset godina, uključujući i “Babel” (Nagrada Lorens Olivije, 2011.), radove sa Akramom Kanom, Sidijem Larbijem Šerkauijem, kao i radikalnu postavku “Bolera” sa Marinom Abramović u pariskoj Operi. Njegove hipnotišuće koreografije i zamršeni ansambl sazdan od izuzetnih igrača, ostavljaju utisak od koga se koža bukvalno ježi.


Damijen Žale je francusko-belgijski slobodni koreograf i izvođač. Kao najbliži i najpostojaniji saradnik Sidija Larbija Šerkauija, od 2000. godine je nastupao u najvažnijim predstavama kompanija Les Ballets C. de la B., Toneelhuis i Eastman vzw. Žale i Šerkauji su 2002. godine kreirali komad “d’avant” za Kompaniju Saša Valc i gosti, a zajedno potpisuju i “Babel”, 2011. godine. U saradnji sa Šerkauijem i Marinom Abramović, Žale je 2013. godine napravio novu verziju “Bolera” za Balet pariske Opere. Kostime je dizajnirao Živanšijev umetnički direktor Rikardo Tiski, a spisak od 11 igrača činile su i zvezde poput Oreli Dipon, Mari Anje Žijo i Žeremija Belenžara. Takođe je sarađivao sa čuvenim koreografima Vimom Vandekejbusom (“Dan raja i pakla”), Akramom Kanom (za koga je osmislio solo deonicu u komadu “DESH”) i Ernom Omarsdotir (“Crna srž” za Chunky Move). Poznato je i njegovo delo “Tri čarolije” nastalo 2008. godine za Međunarodni umetnički festival u Tokiju, sa igračicom Aleksandrom Žilber i kompozitorom Kristijanom Fenesom. Režirao je značajnu koreografsku instalaciju “les médusés" u prostorijama pariskog Muzeja Luvr, 2013. godine, sa više od 30 umetnika različitih disciplina. Godine 2014., kreirao je solo predstavu za igrača i koreografa Akaša Odedrau. Žale je ostvario brojne saradnje sa priznatim umetnicima različitih disciplina: vizuelnim umetnikom Entonijem Gormlijem i Džimom Hodžisom, pozorišnim rediteljem Arturom Nozicjelom, kao sa muzičarima Lady i Bird (opera “Crvene vode”) i Florence + The Machine and Editors. Redovno sarađuje sa fotografom Nikom Najtom, modnim dizajnerima Bernardom Vilhelmom i Huseinom Šalajanom, filozofom Đorđom Agembenom i muzičarem Stefanom Skodanibijom.


Škotski plesni teatar je nacionalna trupa savremene igre i ujedno deo repertoarskog Dandi teatra. Pod vođstvom Flor Darkin, kompanija je posvećena produkciji hrabrih i kvalitetnih radova, vođenih snagom tela koja igraju. Trupa poziva najzanimljivije koreografe iz sveta, kako bi se kreirali novi naslovi za grupu posvećenih i izuzetnih igrača. Saradnja se ostvaruje i sa poznatim umetnicima iz oblasti muzike, dizajna i vizuelnih umetnosti, u cilju produkcije najvišeg kvaliteta. Turneje podrazumavaju nastupe širom Škotske i Britanije, od Pozorišnog festivala u Edinburgu do Mull teatra. Međunarodna reputacija kompanije u stalnom je porastu, što potvrđuju nedavna gostovanja u Americi, Kini, Indiji i brojnim evropskim zemljama.


Vizuelno očaravajuća.
© The Scotsman

Temeljna, snažna i izuzetno zahtevna.
© The Herald

Čarobno briljantna!
© The Skinny

Postoji igra i postoji Škotski teatar igre.
© Broadway Baby

Pomalo fetiša, pomalo mode, pomalo luckastog...
© Evening Standard

Jama je ujedno utrobna i izazovna, oačaravajuća i zastrašujuća.
© EdFest Magazine

vip srpski